O Centru
  Ustroj
  Kronologija
  Republika Hrvatska u Domovinskom ratu
  Novosti
  Izdavačka djelatnost
  Kulturno-prosvjetna djelatnost Centra
  Linkovi
  Kontakti
 
Dokumenti: Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.   
Sva izdanja Centra na ovoj web-stranici zaštićena su autorskim pravima. Zabranjeno je njihovo neovlašteno kopiranje i umnožavanje bez dopuštenja Centra.
  
   
Izlaganje prof. dr. Ozrena Žuneca (1. srpnja 2010.)

klikni za povećanje

Izlaganje prof. dr. Ozrena Žuneca na promociji izdanja Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata 1. srpanj 2010.   
Nova knjiga u izdanju HMDCDR-a na kioscima Tiska

klikni za povećanje

„Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“

- 400 stranica, s više od 300 fotografija, plakata, zemljovida,
- tvrdi uvez, cijena: 69,90 kn

Autor u knjizi, nakon višegodišnjeg historiografskog istraživanja, kao i istraživanja drugih autora, donosi pregled i pojašnjenje uzroka, tijeka i posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata kao odgovora na tu agresiju. (...) Ova knjiga doprinosi boljem razumijevanju najnovije hrvatske povijesti u okolnostima kontroverznih tumačenja ratnih zbivanja u Hrvatskoj 1990-ih. Njezin cilj nije davanje konačnog suda u tumačenju navedene problematike, nego, naprotiv, poticaj znanstvenicima na daljnje istraživanje, neopterećeno političkim i emotivnim predrasudama, kojima je javnost obasuta u svakodnevnom medijskom i publicističkom šarlatanstvu. Istodobno, ona je odgovor na dio takvih predrasuda.
     opširnije...

   
DOKUMENTI INSTITUCIJA POBUNJENIH SRBA U REPUBLICI HRVATSKOJ (SRPANJ-PROSINAC 1993.)

klikni za povećanje

Dokumenti (knjiga 10)

Zagreb-Slavonski Brod, rujan 2011.  PDF izdanje (54 KB)
     
Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (srpanj – prosinac 1993.) deseta je knjiga u seriji koju je pod naslovom “Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – Dokumenti”, od 2007. počeo objavljivati Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (dalje Centar). U knjizi su predstavljeni dokumenti iz arhivskoga gradiva “Republike Srpske Krajine” (RSK) koji se čuvaju u Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su kronološkim slijedom s potrebnim znanstvenim aparatom. Najveći dio dokumenata nastao je djelovanjem tijela civilne vlasti “Republike Srpske Krajine” i govori o odlukama političkoga vodstva pobunjenih Srba u Hrvatskoj te o svakodnevici na tada okupiranom dijelu Republike Hrvatske. Svi navedeni dokumenti prepisani su, a njihovi originali ili preslike originala u posjedu su Centra.
   
DOKUMENTI VOJNE PROVENCIJENCIJE REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE ( SRPANJ –PROSINAC 1993.)

klikni za povećanje

Dokumenti (knjiga 9)

Zagreb, prosinac 2010.  PDF izdanje (75 KB)
     
Dokumenti vojne provenijencije ‘Republike Srpske Krajine’ (srpanj-prosinac 1993.) deveta su knjiga u seriji koju je pod naslovom “Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. – Dokumenti”, od 2007. počeo objavljivati Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (dalje Centar). U knjizi su predstavljeni dokumenti iz arhivskog gradiva “Republike Srpske Krajine” (RSK) koji se čuvaju u Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su kronološkim slijedom s potrebnim znanstvenim aparatom, a obuhvaćaju razdoblje druge polovice 1993. godine. Svi navedeni dokumenti prepisani su, a njihovi originali ili preslike originala u posjedu su Centra.
   
Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-lipanj 1993.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 8)

Predgovor
Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-lipanj 1993.) osma su knjiga u seriji koju je pod naslovom "Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - Dokumenti", od 2007. počeo objavljivati Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (dalje Centar). U knjizi su predstavljeni dokumenti iz arhivskoga gradiva "Republike Srpske Krajine" (RSK) koji se čuvaju u Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su kronološkim slijedom s potrebnim znanstvenim aparatom, a obuhvaćaju razdoblje od 2. siječnja do 30. lipnja 1993. godine.   
Dokumenti vojne provenijencije 'Republike Srpske Krajine' (siječanj-lipanj 1993.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 7)

Predgovor
         Dokumenti vojne provenijencije 'Republike Srpske Krajine' (siječanj-lipanj 1993.) sedma su knjiga u seriji koju je pod naslovom "Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - Dokumenti", od 2007. počeo objavljivati Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (dalje Centar). U knjizi su predstavljeni dokumenti iz arhivskog gradiva "Republike Srpske Krajine" (RSK) koji se čuvaju u Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su kronološkim slijedom s potrebnim znanstvenim aparatom, a obuhvaćaju razdoblje od 8. siječnja do 30. lipnja 1993. godine   
Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (srpanj - prosinac 1992.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 6)

Knjiga je tiskana je u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest - Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje iz Slavonskog Broda. U knjizi su kronološkim slijedom predstavljeni dokumenti iz arhivskog gradiva "Republike Srpske Krajine" (RSK) koji se čuvaju u arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj , a odnose se na rad paradržavnih i političkih ustanova pobunjenih Srba u drugoj polovici 1992. godine.   
Dokumenti vojne provenijencije "Republike Srpske Krajine" (srpanj-prosinac 1992.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 5)

U knjizi su predstavljeni dokumenti vojne provenijencije iz arhivskog gradiva "Republike Srpske Krajine" (RSK) koji se čuvaju u Centru i drugim arhivskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objavljeni su kronološkim slijedom s potrebnim znanstvenim aparatom, a obuhvaćaju razdoblje od 1. srpnja 1992. do kraja prosinca 1992. godine.   
Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-lipanj 1992.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 4)

Cijena knjige: 156,00 kn.

Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (siječanj-lipanj 1992.), urednika Mate Rupića, četvrta je knjiga u seriji Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - Dokumenti.   
Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija Oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (siječanj-lipanj 1992.)

klikni za povećanje

Dokumenti ( knjiga 3)

Cijena knjige: 156,00 kn.

Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija Oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (siječanj-lipanj 1992.), urednika Mate Rupića, treća je knjiga u seriji Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - Dokumenti.   
Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.- 1995.
   
klikni za povećanje Dokumenti ( knjiga 2)

Dokumenti institucija pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj (1990.-1991.)

Cijena knjige: 156,00 kn. Na promociji za sva izdanja 20% popusta.


Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.- 1995.
   
klikni za povećanje Dokumenti ( knjiga 1)

Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija oružanih snaga SFRJ i Srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (1990.- 1991.)

Cijena knjige: 156,00 kn. Na promociji za sva izdanja 20% popusta.


Fotomonografije   
    
Fotomonografija Željka Gašparovića Svjetlost slobode

klikni za povećanje


Zagreb, studeni 2007.

Fotografije koje je tijekom Domovinskog rata, od 1991. do završnih operacija 1995., snimio Željko Gašparević.

Cijena knjige: 150,00 kn.Fotomonografija Damira Fabijanića, Plodovi zla
klikni za povećanje


Zagreb, studeni 2007.

Autor u fotomonografiji predstavlja odabrane fotografije, kao svjedočanstvo o kulturocidu, odnosno o razaranju hrvatske, ali i svjetske baštine u Domovinskom ratu.

Cijena knjige: 150,00 kn.
PROMOTIVNA CIJENA: 120,00 knPromocija izdavačke djelatnosti Centra
   
Mario Filipi
Na istočnom pragu domovine
(Slavonija, ljeto/jesen 1991. - kamerom i perom)

Cijena knjige: 120,00 kn. Na promociji za sva izdanja 20% popusta.


Oluja pobjede - The storm of victory


Oluja pobjede je fotomonografija o danima ponosa i slave koje su Hrvatima podarili hrvatski vojnici i policajci u legitimnoj i oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja...

Cijena knjige: 150,00 kn.


Memoarsko gradivo: Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.   
    
NA PRVOJ CRTI SMRTI (PRILOZI O POVIJESTI REGIJE GACKE U DOMOVINSKOM RATU 1991. -1993.)

klikni za povećanje

Zagreb, srpanj 2011.  PDF izdanje (384 KB)
     
Knjiga » Na prvoj crti protiv smrti (prilozi o povijesti regije Gacke u Domovinskom ratu, 1991.-1993.) « peta je knjiga u spomenutoj seriji, no zbog Cinjenice da se njezin sadrzaj vecim dijelom temelji na izvornom arhivskom gradivu, ne moze joj se osporiti ni znanstvena vrijednost. Brojni podaci iz arhivskoga gradiva, koje autor knjige i sami zapovjednik na podrucju 0 kojem pise daje na uvid hrvatskoj javnosti, razlog su zbog kojeg ce knjiga » Na prvoj crti protiv smrti« biti nezaobilazan historiografski temelj svakome tko se zeli baviti povijescu regije Gacke i Otocca u Domovinskom ratu. Naslov knjige autorov je izbor, a podnaslov je naveden da bi se poblize odredilo na koje podrucje i vremensko razdoblje se sadrzaj knjige odnosi, ali i zbog toga sto knjiga nije pisana sa znanstvenim pretenzijama (zato je i objavljena u seriji » memoarsko gradivo « ) i zeljom da bude »posljednja rijec 0 temi koja se u njoj obraduje« . Rijec » prilozi« u podnaslovu jasno sugerira citatelju da u knjizi ni Domovinski rat u Gackoj ni sami put 133. brigade ZNG-a/ HV-a nisu obradeni u cjelini.
   
PRILOZI ZA POVIJEST RAME U DOMOVINSKOM RATU (1990. -1995.)

klikni za povećanje

Zagreb, srpanj 2011.  PDF izdanje (1,2 MB)
     
Zbornik radova "Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu (1990. -1995.)" tiskan je s namjerom da hrvatsku javnost upozna s jednim od "najosjetljivijih" pita¬nja vezanih uz oruzane sukobe izmedu Hrvata i Bosnjaka-muslimana u nedavnom ratu u Bosni i Hercegovini -s dogadajima u Prozoru krajem 1992. godine. Inicijativa za objavljivanje zbornika radova 0 Rami u Domovinskom ratu pokrenuta je tijekom sastanka predstavnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovin¬skog rata (dalje Centar) iz Zagreb a s ramskim braniteljima l1.lipnja 2010. godine, koji su istaknuli Cinjenicu da hrvatska javnost 0 hrvatsko-muslimanskom sukobu u Rami 1992. malo zna. Dakako, put u Ramu i sastanak s hrvatskim braniteljima u Prozoru,
   
Zapisi s Banovine 1990., 1991. i 1995.

klikni za povećanje


Dokumenti ( knjiga 4)

Zagreb, 2010.

Knjiga Zapisi s Banovine 1990., 1991. i 1995. četvrta je knjiga u seriji Centra Domovinski rat - memoarsko gradivo. Podijeljena je u dva dijela. Prvi dio - Počeci višestranačja u Sisku i na Banovini (političke stranke u Sisku i na Banovini uoči višestranačkih izbora 1990. godine) - čine zapisi novinara Željka Maljevca o počecima višestranačja i predizbornim skupovima na Banovini uoči prvih višestranačkih izbora.   
Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995.
   
Memoarsko gradivo

Prilozi za povijest Hrvatske ratne mornarice u Domovinskom ratu (1991.)

Cijena knjige: 120,00 kn. Na promociji za sva izdanja 20% popusta.Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. - memoarsko gradivo, knjiga 2

klikni za povećanje


Zagreb, studeni 2007.

Novinari - svjedoci vremena
(zapisi Trajka Grkovskog: Plitvice - Karlovac 1991.-1995.)

Cijena knjige: 125,00 kn.
PROMOTIVNA CIJENA: 100,00 kn

Osječki autoportret (Zagreb, 2008.)

klikni za povećanje

Zagreb, studeni 2008.

Cijena knjige: 100,00 kn

Osječki autoportret (Zagreb, 2008.) umjetnika (slikara) i zapovjednika minobacačkog voda 106. brigade HV-a Franje Molnara zapravo je ratni dnevnik koji obuhvaća događanja u Osijeku od 10. rujna 1991. do 9. ožujka 1992. godine.   
Knjige, znanstvene i stručne studije, zbornici radova   
    
Studija Dubravka Halovanića i Martina Barića
Izravni demografski gubici Karlovačke županije u Domovinskom ratu

klikni za povećanje

Zagreb, studeni 2008.

Cijena knjige: 80,00 kn.

Studija Dubravka Halovanića i Martina Barića Izravni demografski gubici Karlovačke županije u Domovinskom ratu (Zagreb, 2008.) zamišljena je kao prilog istraživanju ukupnih demografskih gubitaka RH u Domovinskom ratu.   
Zbornik radova Grad je bio meta: bolnica, Dom umirovljenika ...

klikni za povećanje


Zagreb, studeni 2008.  PDF izdanje (17,5 MB)
   PDF izdanje (17,3 MB)
Cijena knjige: 100,00 kn (tvrdi uvez)
                           60,00 kn (mekani uvez)

Zbornik radova Grad je bio meta: bolnica, Dom umirovljenika ... (Zagreb, 2008.) govori o agresiji Srbije, odnosno JNA i srpsko-crnogorskih snaga na RH te srpskoj okupaciji Vukovara 1991. godine.   
SPECIJALNA POLICIJA MUP-A RH U OSLOBODILAČKOJ OPERACIJI "OLUJA" 1995. (PRILOZI)

klikni za povećanje

Zagreb, kolovoz 2008.

Zbornik je nastao suradnjom Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, a pruža vrijedne i do sada nepoznate podatke o sudjelovanju postrojbi hrvatske Specijalne policije u "Oluji", možda i najvažnijoj vojnoj operaciji u hrvatskoj povijesti te svjedoči o golemom doprinosu pripadnika Specijalnih jedinica policije MUP-a RH u Domovinskom ratu.Cijena knjige: 130,00 kn.
   
Počeci suvremene Hrvatske države
   
Kronologija procesa osamostaljenja Republike Hrvatske: od Memoranduma SANU 1986. do proglašenja neovisnosti 8. listopada 1991.


Cijena knjige: 100,00 kn. Na promociji za sva izdanja 20% popusta.


Davor Marijan, OLUJA
klikni za povećanje .
Zagreb, rujan 2007  PDF izdanje (4 MB)
   PDF izdanje (4,7 MB)

Knjiga je promovirana u prosincu 2007. u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu; njeni recenzenti su general Anton Tus, dr.sc. Zdenko Radelić i dr.sc. Nikica Barić.

Cijena knjige: 180,00 kn.
PROMOTIVNA CIJENA: 150,00 kn